Кремио ЕАД спечели приза „Най-динамично развиващата се компания в експорта"

Г. Гановски
11.12.2018 г.
 
Призът за “Най-динамично развиваща се компания в експорта за 2017 г.” получи фирма Кремио ЕАД. Александър Манолев, заместник-министър на икономиката връчи наградата на Георги Гановски, собственик на компанията.

Кремио ЕАД съществува от 2001 г. Основният предмет на дейност е производството и продажбата на мляко и млечни продукти под марката My Day, както и производство на продукти, предназначени за сладкарството и готварството под различни брандове - Cremio, Cucina D`oro, Montare D`oro, Cucina Migliore, Montare Migliore. Кремио ЕАД реализира над 30% ръст на продуктите си на външните пазари през 2017 г., като резултатите за 2018 г. показват нови над 15% ръст в износа на компанията. През 2017 г. повече от половината произведен обем се реализира извън границите на България. Компанията изнася в над 40 държави на общо 3 континента (Европа, Азия и Африка). Най-голям е износът към съседните Турция, Гърция и Румъния, но български продукти, произведени от компанията, могат да бъдат намерени вече и на пазари като Мадагаскар, Португалия, Испания, ОАЕ.

Годишните награди "Експортьор на годината" са организирани от сайта на успелите в експортния бизнес exporter.bg под патронажа на Министерството на икономиката. Това е единствената  класация в България с фокус върху малките и средните компании-износители.
 
Заместник-министър Манолев подчерта, че в Топ 10 на експортните ни пазари има само една държава извън ЕС – съседна Турция, което показва, че родните производители се налагат на най-конкурентния пазар - този на ЕС. Китай се доближава все повече до Топ 10, което означава, че българските компании са предприемчиви, движат се в крак със световните тенденции и успяват да предложат конкурентен продукт дори на пазари като Далечния Изток.
 
„Номинираните и победителите тази вечер, допълни заместник-министър Манолев, потвърждават нещо много важно -  в структурата на експорта все по-голям дял заемат стоки и продукти на нашата индустрия, т.е. България вече не е само доставчик на суровини, а страна, чиято икономика произвежда готова продукция и успешно я реализира на чуждите пазари.”

Повече информация можете да прочетете на сайтовете на Министерството на икономиката, Investor.bg и на Exporter.bg